Kalfsoester in Provençaalse saus (2 personen)

 

Benodigdheden:

-          1 bakje champignons

-          3 dl rode wijn

-          ½ bouillontablet

-          1 kleine ui

-          100 gram ham

-          1 eetl. olie

-          1 teentje knoflook

-          1 grote rode paprika

-          1 eetl. tomatenpuree

-          1 theel. tijm

-          1 theel. scherpe mosterd

-          2 theel. suiker

-          3 theel. aardappelmeel

-          6 groene olijven

-          50 gram boter

-          2 kalfoesters á 100 gram

-          6 takjes peterselie

Bereiding:

Wrijf met keukenpapier de champignons schoon, halveer de grote exemplaren of snijd ze in vieren. Breng in een steelpan de wijn met het bouillontablet aan de kook. Pel en snipper intussen de ui. Snijd de ham in dunne sliertjes. Voeg de champignons aan het wijnmengsel toe en laat ze ca. 5 minuten koken. Verhit intussen in een braadpan de olie en laat de ui ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Voeg de ham toe. Pel de knoflook en pers die erboven uit. Laat nog ca. 3 minuten zachtjes bakken, schep af en toe om. Was intussen de paprika, maak hem schoon, snijd hem In repen van ca. 1 cm breed en snijd de repen in ruiten. Roer de tomatenpuree door het ham-uienmengsel. Voeg het azijn-champignonmengsel, de tijm, mosterd en suiker toe en breng het geheel al roerend weer aan de kook. Roer in een kopje het aardappelmeel los met 1 eetlepel water, voeg dit al roerend aan het wijn-groentenmengsel toe en blijf roeren tot het een licht gebonden saus is. Voeg de paprika en de olijven toe en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en zet de saus tot het gebruik in de koelkast. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kalfsoesters snel rondom bruin. Bak in ca. 5 minuten de kalfsoesters net gaar, keer ze halverwege. Verwarm intussen de saus weer. Verwarm 2 borden voor. Roer het bakvet van de kalfsoesters door de saus. Leg de kalfsoesters op de borden, verdeel de saus erover, knip de helft van de peterselie erboven fijn en garneer met de rest van de peterselie. Dien direct op. Lekker met rijst en een gemengde salade van verschillende soorten sla met sinaasappel.