De aardappelsoorten

-  Alpha (Malta)

Iets kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van maart tot mei vanuit o.a. Israel en Tunesië, van april tot juni vanaf het eiland Malta (dan heten ze Malta's), de rest van het jaar uit Nederland. Wordt ook biologisch geteeld. Geschikt om te koken, te poffen, voor puree en ovenschotels.

- Bildtstar, Redstar

Vrij vastkokend met een rode schil. Bildtstar verkrijgbaar van januari tot mei en van september tot december, Redstar het hele jaar. Geschikt om te (roer)bakken en in ovenschotels.

- Bintje

Van vrij vast tot kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van januari tot mei en van september tot december. Geschikt om te frituren, te bakken en te poffen. (Zie ook hieronder).

- Charlotte

Vastkokende, ovale aardappel met een goudgele schil en lekkere smaak. Geschikt om te (roer)bakken, te stomen, te frituren en in salades.

- Doré

Zeer kruimig met een gele schil en goede smaak. Verkrijgbaar van mei tot augustus. Geschikt voor puree, ovenschotels met een pureekorstje en voor soufflé's. Wordt ook biologisch geteeld.

- Eersteling

Vroege, vrij vastkokende aardappel met een gele schil. Verkrijgbaar van mei tot augustus. Geschikt om in de schil te koken, te (roer)bakken en in salades en ovenschotels. Wordt ook biologisch geteeld.

- Eigenheimer

Zeer kruimig met een gele schil. Verkrijgbaar van januari tot maart en van augustus tot december. Geschikt voor puree, ovenschotels met een korstje en voor soufflé's.

- Frieslander

Oud ras, dat nu weer 'modern' is. Kruimig met een gele schil en zachte smaak. Verkrijgbaar van juni tot september. Geschikt om (rauw) te bakken, te poffen of te frituren. Wordt ook biologisch geteeld.

- Krieltjes

Vastkokende, jonggeoogste 'nieuwe' aardappeltjes van diverse rassen. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt om in hun geheel in de schil te koken, te bakken, te frituren en in salades.

- Laura

Zeer kruimig met een geelrode schil. Geschikt voor puree en stamppot. Sporadisch verkrijgbaar vanuit vooral Spanje.

- Nicola

Zeer vastkokend met een gele schil en een iets zoete smaak. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt voor (roer)bakken, salades, patates frites en ovenschotels.

- Opperdoezer Ronde

Zeer vastkokend en onregelmatig gevormd met een dunne, gele schil en een verfijnde smaak. Verkrijgbaar van juli tot september. Geschikt om in de schil te koken en voor salades.

- La Ratte ('asperge-aardappel')

Vastkokende, langwerpige aardappel met een dunne gele schil en een uitgesproken smaak. Geschikt om in de schil te koken, in de oven te bakken of voor salades (koud gegeten wordt de smaak sterker).

- Roseval

Vastkokend met een dunne rode schil en roze dooraderd, geel vruchtvlees. Verkrijgbaar van september tot december. Geschikt voor poffen, koken in de schil en in salades.

- Franse truffelaardappel (Vitelotte Noir)

Klein en vastkokend met een prachtige zwart-paarse schil en paarsgeaderd vruchtvlees. Het hele jaar verkrijgbaar. Geschikt om te bakken, pureren en frituren en heel decoratief in salades.

- Zeeuwse truffelaardappel

Groter dan de Franse truffelaardappel, met verder dezelfde eigenschappen. Wordt in Zeeland door één teler geteeld.

- Zoete aardappel

Rode zoete aardappel (Yam) is kruimig met een rode schil en rood vruchtvlees. De witte zoete aardappel heeft een gele schil en geel vruchtvlees en is ook kruimig. Beide soorten zijn het hele jaar verkrijgbaar (toko's). Geschikt om te koken, bakken of pureren.
 

Het Bintje komt uit Friesland. Klaas de Vries, onderwijzer in Suameer, teelde in zijn vrije tijd nieuwe aardappelrassen. Iedere nieuwe aardappel kreeg de naam van één van zijn negen kinderen. Toen hij een tiende nieuw ras had gekweekt, noemde hij dat naar de beste leerling uit zijn klas: ene Bintje Jansma. Tegenwoordig staat bij de toegangsweg naar Suameer een 31/2 meter hoog beeld.... van een Bintje.